Vi som driver Sköllen är Kristin och Gustaf och ni kommer även möta våra barn, Elicia och Klara. På gården finns även två katter som heter Simba och Karamell och vår hund Bamse.

Värdpar STF Sköllengården

Vi är en familj som driver detta med kärlek och strävar efter att ni ska få den bästa upplevelsen hos oss.

Gustaf är uppvuxen Kolmården, med Kolmårdsskogarna och närheten till Bråviken , hans morfar är från Vitemölla och han har spenderat sin barndoms somrar på Österlen.

När vår äldsta dotter Elicia föddes så ville han visa Kristin Österlen.

Kristin blev kär direkt i naturen och lugnet. Vi som familj började också spendera våra somrar här på Österlen, vi förlovades oss på Brösarps norra backar och vi gifte oss i Vitaby kyrka.

Vi började märka att varje gång vi skulle åka hemåt till Kolmården så blev vi låg i sinnet.

Direkt när vi kom hem planerade vi inför nästa sommar och längtan ner till Österlen var enorm.

Vi började sakta men säkert drömma om hur ett liv här nere skulle se ut.

Vi ville försöka bryta ekorrhjulet och hitta nya vägar.

Gustaf jobbade i Norrköping på en webbyrå och Kristin som kurator på en skola.

Att driva ett B&B fanns nog inte i tanken, men när Sköllen blev till salu så var det så självklart.

Så vi sålde vi vår nybyggda villa och började planera en flytt och en total livsförändring och vi har inte ångrat oss en sekund. Vårt motto genom denna resa är att man ska leva sitt liv inte överleva det.

Mer om vår resa kan ni läsa i Österlenmagasinet,  här och i Aftonbladet.

Tack för ni väljer att bo hos oss på Sköllengården!

Vill ni boka boende hos oss så gör ni det här

Sköllengården

Gården är en klassisk skånelänga från slutet av 1600 talet och har varit en gammal rusthållargård, som innebar att där ägaren höll med soldat och häst åt kungen i händelse av krig och var på så sätt skattebefriad.

Gården har varit en aktiv bondgård fram till slutet av 1960- talet. Våra havsutsiktsrum var då maskinrum, vår lägenhet Stallet var en verkstad, Familjerummet och rum 9 tvätteri, rum 8 var ett hönshus.

När ni kommer in i vår reception så kan ni tänka er tillbaka att en gång i tiden stod det kossor här och i vår tvättstuga och hundvänliga frukostsal stod det hästar. I vår lägenhet Stian stod självklart grisarna.

Vårt boningshus är byggt 1900 och byggdes av Martin Nilsson född 1870 och han ville vid övertagandet och giftemålet med Elna Persson bygga nytt och modernt. Han ritade och byggde boningshuset själv.

Sköllen var faktiskt först i området med moderna maskiner som skördetröskor.

Gården stod i slutet av 1900 talet övergivet och förföll, rustades upp 2001 till var det är i dag. Huset bredvid och Sköllen har sen länge kallas för Sköllagårdarna.

Till vår gård hörde ca 50 tnld god lermylla och en sjölycka av naturbete utmed stranden mot havet. Kor, hästar, drängar och pigor utgjorde en väsentlig del av den dagliga tillvaron. Själv var jag störst av fyra bröder och ihop med grannbarnen, stora och små djur och många fantasifulla naturväsen voro vi alltid inneslutna i en avskärmad men spännande gemenskap.