Byn som har två av allting

Brantevik som ligger nedanför oss är en av våra närmaste byar. Här finns restauranger, inredningsbutiker, Sveriges längsta ljugarbänk och färsk fisk att köpa i den södra hamnen.

Du har även ett av våra favoritplatser Grönet som är en vacker utflyktsplats men även fin sträcka att vandra till Gislövshammar och vidare till Skillinge.

Byn har en udda egenhet att det finns två av allting, två skolor, två hamnar, två kvarnar och det beror på att byn ligger på gränsen av två socknar, Simris och Östra Nöbbelöv, gränsen drogs vid bäcken som rinner genom samhället.

När fiskeläget anlades bosatte sig folk på varsin sida om bäcken, fiskeläget har även stått en gång i tiden för Sveriges största fiskeflotta och är Österlens yngsta fiskeläge och första kända bosättningen är från 1700-talet.

Branteviks mest kända fartyg är ”Hoppet av Brantevik”. I dag görs seglingar med Hoppet för allmänheten och det går att boka på deras hemsida.

För den som vill veta mer om Branteviks sjöfartshistoria så rekommenderar vi ett besök Sjöfartsmuseet Hoppet i Brantevik

Under julkalasen hemma hos oss fanns alltid några Brantevikare med, som för andlösa lyssnare berättade om storm och stiltje, om Biscaya och Kap Horn, om London, Lubeck, Boston, Sidney och Shanghai. Allt sög vi i oss, hela världsbilden blev närvarande som ett personligt äventyr…